Tähän mennessä tapahtunutta

Tervetuloa Märkä Betoni blogiin. Kerromme tässä blogissa perheemme kamppailusta sisäilmaongelman kanssa. Jaamme myös tietoa asian ympärille liittyvistä asioista, esim. mitä asioita tulisi huomioida ettei vastaavaa pääse tapahtumaan. Olemme saaneet monia yhteydenottoja ja lukeneet vastaavista tapauksista netistä joten selkeästi vastaavia ongelmia on monilla muillakin ihmisillä. Tässä selailua helpottava kronologinen luettelo tapahtumista. Päivitämme listaa tilanteen mukaan. Tähän menessä tapahtunut: - 2013 Joulukuu   rakennusprojekti valmistui . Pääsimme muuttamaan uuteen omakotitaloomme.  - 2015 kesän loppupuolella perheen isä alkoi sairastelemaan, myös perheen vastasyntynyt oireili. - 2016 Helmikuu   perheen äiti sairastui keuhkokuumeeseen , tämä vei hänet sairaalahoitoon. Lapsiperheiden kotipalvelu oli tällöin perheen apuna. - 2016 Huhtikuu  vaihdoimme asuntoja kolmen viikon ajaksi isoisän ja hänen vaimonsa kanssa. - 2016 Huhtikuu   tilasimme kotiimme homekoirat jotka

Tietoisku: huomioi nämä kohdat ennen rakennuttamista / urakkaa

Keskusteluani muutaman asiantuntijan kanssa, kuten kaupungin rakennuslakimiehen kanssa, kahden sisäilmatutkijan, sisäilmayhdistyksen henkilön ja tutun lakimiehen kanssa lopputulema on se rakentaja voi välttää vastuunsa helposti. Piste.

Tässä siksi muutama kohta jotka kannattaa varmistaa ennen rakennusprojektin aloittamista:

1. Tarkista rakentajan/urakoitsijan varallisuusaste. Onko yrityksellä varallisuutta? Jos varallisuusaste on miinuksella, vältä kaiken tavoin kaupankäyntiä tai sopimusten tekemistä tämän kumppanin kanssa. Varaton ei maksa. Tietoja yrityksestä löytyy jo kauppalehden/taloussanomien nettisivuilta. Google it. Tarkista muutkin tiedot samalla.

2. Älä lähde urakkaan pienen yrityksen kanssa. Miksi? Koska pieni yritys voi keskeyttää liiketoiminnan tai ns. tyhjentää varat jos tilanne on liian tukala. Suuremmilla yrityksillä on monta rautaa tulessa eikä tämä onnistu hetkessä. 

3. Tarkista rakentajan aikaisemmat urakat. Kysy esimerkiksi aikaisemmista projekteista ja urakoista. Pyydä asiakkaiden yhteystietoja ja kysy heiltä suoraan kuinka projektit ovat sujuneet.

4. Vaadi vakuus varattomuuden varalle. Tämä on kuulemma yleinen käytäntö (vai jopa laki?) yritysten välisissä urakoissa, ei valitettavasti koske yksityisiä jos he eivät sitä osaa vaatia (nimim. allekirjoittanut).
Jos rakentaja ei tähän suostu, kannattaa yhteistyö lopettaa tähän pisteeseen. Asiaa kannattaa tiedustella pankista, kuluttajaneuvonnasta ja kaupungin rakennusvalvonnasta. Asiasta tulee mainita urakkasopimuksessa.

5. Luota vaistoon. Älä etene jos suunnitelmat tai ns. ongelmatilanteet eivät suju hyvässä hengessä. Ensivaikutelma voi olla luottamusta herättävä mutta ongelmatilanteissa kelkka kääntyy helposti. 

6. Aikataulu. Jos rakentaja lupaa projektin valmistumista nopeassa aikataulussa, on syytä epäillä että jossain rakentamisen vaiheissa oikaistaan ja rankasti (huom. betonin kuivumisaika). Vastaavan mestarin tulee tarkistaa ja olla ajan tasalla kaikissa vaiheissa, siksi kohta 7.

7. Hanki vastaava mestari joka on puolueeton. Jos rakentaja ehdottaa omaa mestaria, älä suostu. Vastaava mestari voi olla sinun etu tai rakentajan. VM tulee olle ehdottomasti puolellasi ja olla mukana kaikissa kriittisissä rakennusvaiheissa jotka voidaan ns. ryssiä. Rakentamisessa tulee noudattaa RT-kortistoa. Vaadi betonin kosteuden määrittämiseksi porareikämittausta (RT 14-10984).

8. Varmista vakuutukset. Varmista että kaikki rakennusajan vakuutukset ovat kunnossa.

9. Kaikki kirjallisena. Älä allekirjoita mitään ennen kuin kaikki yksityiskohdat ovat mustaa valkoisella vaikka asioista olisi sovittu puhumalla. Varmista kaikki ali-urakoitsijat, tavaroiden toimittajat ja valmistajat. Varmista tavaroiden ja materiaalien alkuperä.

10. Materiaalit. Muista että useasti halvimmat rakennusmateriaalit ovat usein haittallisia esim. astmaatikoille ja allergia-herkille (esim. lattiapinnat, maalit). Vaadi tässä tapauksessa kotimaisia ja M1 luokan materiaaleja. VOC-päästöjen määrään voi myös vaikuttaa itse.


Jos urakoitsija vähättelee tai välttelee jotain näistä kohdista, lopeta yhteistyö heti.

Jos haluat välttyä tältä, varmista ylläolevat kohdat


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tähän mennessä tapahtunutta

Ajatuksia korjauksen onnistumisesta

Tutkitaan ennen kuin hutkitaan